1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Με το 1ο Βραβείο τιμήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Ρίου, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, Λουμάκου Μαριάνθη, Παπαϊωάννου Ελευθερία, Σισσαμπέρη Νίκη,  που συμμετείχαν στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» που συνδιοργανώνεται από την  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου,  και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος στην κατηγορία Ιστοσελίδα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

 Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου του Ρίου ασχολήθηκαν με το μεταναστευτικό ρεύμα και τον αποικισμό των Αχαιών προς την Κύπρο. 

Αναζήτησαν πηγές στο διαδίκτυο και μελέτησαν τις στενές σχέσεις των Αχαιών με τους Ετεοκυπρίους πριν από την έναρξη του Τρωικού πολέμου, την εγκατάστασή τους στο νησί και την ειρηνική επιβολή τους στο ντόπιο στοιχείο. 

Εντόπισαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις φιλολογικές πηγές, τις γλωσσολογικές ομοιότητες και έφτιαξαν τα δικά τους κείμενα, παρουσιάσεις και παραμύθια. 

Γνώρισαν την αρχή, μελέτησαν την ιστορία, έφτιαξαν “γέφυρες” για το κοινό μέλλον.

Την ιστοσελίδα που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες και απέσπασε το 1ο Βραβείο μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

https://sites.google.com/view/arkimos-arhi